Recept healthy kiwi crumble repen ♥

Hi allemaal,

Vandaag heb ik weer een heerlijke receptje voor jullie! En als bonus is het ook nog eens een gezond receptje! Win win dus 🙂 Niet dat je kunt proeven ofzo dat het ”healthy” is. Mijn moeder heeft het geproefd en ze vond het zo lekker dat ze alle overige repen in 1 keer heeft opgegeten, no joke haha. Ik had er maar 4 gemaakt en 1 zelf gegeten natuurlijk dus de overige 3 waren voor haar! Deze crumble repen heb ik gemaakt met kiwi’s, niet echt een standaard combinatie maar oh zo lekker! Kennen jullie kiwi’s sungold van Zespri? Dat zijn geen groene normale kiwi’s, maar kiwi’s die een beetje geler zijn van kleur. Ik vind die stiekem nog lekkerder dan de groene kiwi’s omdat ze niet iets minder zuur zijn, echt heerlijk! Voor de blog van Uitpaulineskeuken mocht ik aan de slag om samen met #sungold kiwi’s een heerlijk tussendoortje te maken. Dus ik ging lekker experimenteren en daar is dit receptje uitgerold. Ik heb dit recept helemaal van scratch gemaakt en ben super blij met het resultaat! Enige nadeel is dat de repen wel echt super kruimelig zijn, echte ”crumble” repen dus! Heb je zin in een lekkere frisse maar heerlijke zoete reep met een knapperige bite door de crumble & zonnebloempitten? Dan moet je dit receptje zeker proberen! Oehh en er zit een speciaal ingrediënt in wat de crumble nog extra lekker maakt, alvast 1 hint, als de repen in de oven staan krijg je echt een typisch Sinterklaas gevoel 🙂 Here we go!

Ingrediënten

Voor 4 repen

  • 50 gram havermout
  • 25 gram kokosolie
  • 1,5 eetlepel honing
  • speciaal ingrediënt : …….. 1,5 theelepel koek & speculaaskruiden!!!
  • 1,5 Zespri kiki sungold
  • 5 gr zonnebloempitten
  • handje rozijnen

Keukenhulpjes

  • Beslagkom
  • Magnetron of pan + vuur + pollepel ( ligt eraan hoe je je kokosolie wilt gaan smelten)
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Lepel
  • Theelepel
  • Scherp mesje
  • Eventueel dunschiller
  • Snijplank
  • Weegschaal

Aan de slag: de bereiding!

  • Zet allereerst de oven aan op 180 graden Celsius zodat deze alvast lekker kan voorverwarmen
  • Daarna kunnen we de kokosolie gaan smelten. Dit kun je heel simpel met behulp van een magnetron doen. Let er wel op dat je dan geen ijzer lepel perongeluk in je bakje/beker met kokosolie laat zitten anders ontploft je magnetron enne dat wil je natuurlijk niet! Een andere manier om de kokosolie te smelten is het smelten van het vet met behulp van een pannetje op het vuur. Doe de kokosolie in een pannetje en verwarm het al roerend op het vuur totdat het helemaal gesmolten is.
  • Vervolgens kun je de havermout, speculaaskruiden, honing en kokosolie samenvoegen in een beslagkom. Mix dit vervolgens door elkaar.
  • Verdeel het mengsel uit de beslagkom vervolgens in 3 delen, 2/3 deel is voor de bodem van de reep, 1/3 deel gaan we gebruiken als crumble topping voor op de repen.
  • Bekleed nu een bakplaat met bakpapier & verdeel 2/3 van het havermout mengsel over de bakplaat. Vorm als het ware een rechthoek met het beslag op het bakpapier zoals op de foto’s te zien is en zorg ervoor dat je het mengsel goed stevig aandrukt zodat je repen straks niet uit elkaar vallen.
  • Voeg nu bij het beslag dat je nog over hebt voor de crumble de zonnebloempitten toe.
  • Schil vervolgens 1,5 kiwi met een dunschiller of een mesje en snijdt de kiwi vervolgens in de breedte door zodat je ronde schijfjes krijgt. Verdeel deze schrijfjes vervolgens over de bodem van de reep heen. Maak je plakjes zeker niet te dun! Is juist lekker als je de kiwi smaak echt terug proeft! Gebruik desnoods 2 kiwi’s mochten jouw kiwi’s te klein zijn. Zelf kon ik best wel dikke plakjes snijden en had ik met 1,5 kiwi toch genoeg.
  • Verdeel vervolgens een handje rozijnen over je bar heen, gewoon op de kiwi schijfjes en in de gaatjes tussen de kiwischijfjes door.
  • En nu komt het leukste deel vind ik 🙂 Nu gaan we de crumble over de kiwischijfjes en rozijntjes verdelen. Zelf vind ik het heerlijk als er echt grote brokken crumble op de reep zitten, vandaar dat ik met mijn vingers een soort van kleine crumble bolletjes heb gemaakt en die vervolgens samen met wat losse crumble over de reep verdeeld. Lekker grote chuncks 🙂
  • En dan kan de bar nu de oven in! Voor ongeveer 20 minuutjes, maar neem zeker na 15 minuten een kijkje want het kan er hard gaan en je wilt natuurlijk niet dat je heerlijke crumble laag verbrandt.
  • Als de 20 minuutjes om zijn en je de bakplaat een beetje hebt laten afkoelen kun je de bar in repen gaan snijden, of in vierkantjes wat jij wilt!

En dan kunnen we nu gaan smullen! Wat ziet deze reep er lekker uit! Let wel echt goed op want hij kan kruimelig zijn, al is dat natuurlijk precies wat we willen met een crumble bar! Een bordje is een must 🙂 De geur die je ruikt als deze kiwi reep uit de oven komt is echt om te watertanden, zo lekker! Dat komt vooral door de koek en speculaas kruiden, daar ben ik echt dol op. Verder is de reep heerlijk door de stevige crumble bite en de frisheid van de kiwi. Deze reep is zeker niet zuur, sungold kiwi’s zijn sowieso iets zoeter als groene kiwi’s, en door de rozijntjes en de honing is de reep goed gezoet. Niet te zoet hoor, gewoon een vleugje. En ik vind de combi van crumble met zonnebloempitten echt een uitvinding, mjam wat een bite! Pluspuntje, deze reep is zowel warm als koud lekker! En je kunt hem ongeveer een weekje bewaren als je hem afgesloten in een luchtdicht bakje bewaard. Oehh en ik heb nog een hele lekkere tip voor jullie. Verkruimel deze reep over een schaaltje met yoghurt of kwark, als een soort cruesli, echt heerlijk!  Enjoy 🙂

Let me know als jij deze reep ook geprobeerd hebt! Tof hè dat zo iets lekkers toch gezond is! Lekker smullen zou ik zeggen!

Shared with love,

Lysianne ♥

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *