DIY Homemade Tony’s chocolonely gift ♥

Hi allemaal,

Bij het woord chocolade in de titel gaat jullie hartje vast al sneller kloppen, dus ik laat jullie niet langer in spanning, want ik heb een onwijs gave DIY voor jullie! Gister werd mijn lieve oma alweer 70, een bijzondere leeftijd dat vraagt om een speciaal cadeau voor deze speciale vrouw ♥ Oma is dol op Tony’s chocolonely en daarom heb ik een mega chocolade reep als cadeau voor haar gemaakt. En niet zomaar een chocolade reep, nee, een echte OMY’S CHOCOLONELY! Een megaaaa grote waar je lekker lang mee kunt doen, of juist niet, dat maakt niet uit als je er maakt lekker van geniet. Jullie zijn vast mega nieuwsgierig geworden hoe je zo’n eigen OMY’S maakt! Lets go!

Wat heb je allemaal nodig?

IMG_8547Voor de chocolade reep

  • 500 gram chocolade*
  • Ongeveer 100 gram Cranberry’s, net hoeveel jij lekker vind
  • 1 eiwit
  • 100 gram suiker
  • Kleine stukjes noot ( of je neemt een reep hazelnoot chocolade, daar zit het al in)
  • (water)

Keukenhulpjes

  • Rechthoekige ovenschaal
  • Snijplank
  • Steelpannetje
  • Kommetje dat in het steelpannetje kan ( Chocolade smelten au bain marie)
  • Pollepel, of iets anders hittebestendig om mee te roeren

Knutselspullen

  • Potlood
  • Gum
  • Stanleymes
  • Nagelschaartje
  • Crêpepapier
  • Gekleurd papier**
  • Prit
  • Knutsellijm
  • Karton van 1-2 mm dik

Keukenhulpjes en ingrediënten staan op de foto afgebeeld 🙂 Except de pollepel

* ik gebruikte 5 repen van 100 gram, dat is wel het makkelijkst om mee te werken. Je kunt zelf kiezen wat voor smaak je wilt gebruiken. Ik heb 3 repen puur, 1 reep melk en 1 reep hazelnoot gebruikt

** Hoeveel gekleurd papier je nodig hebt hangt af van het design van je chocolade reep. In principe zou je alles uit een A4’tje kunnen halen, maar ik vond het leuk om veel verschillende kleuren te gebruiken, dus ik heb wel 5 A4’tjes gebruikt.

Als je in de chocoladereep meringue schuimpjes wilt toevoegen zoals ik heb gedaan, heb je nog wat meer spullen nodig, maar die vind je later in deze blogpost 🙂

Aan de slag!

Het maken van een persoonlijke Tony’s chocolonely reep bestaat eigenlijk uit 4 stappen

  1.  Het maken van het design( de letters) dat in de chocoladereep gegrift komt te staan.
  2. Meringue schuimpjes maken (dit is optinioneel)
  3. De chocoladereep zelf maken
  4. Het ontwerpen en maken van je eigen persoonlijke wikkel die om de chocolade reep heen komt!

Het maken van het design

Omdat je natuurlijk net als bij de originele Tony’s, letters in je chocolade reep wilt maken moet je een malletje maken die je op de onderkant van de ovenschaal kunt vastplakken. Als je dan chocolade over je mal giet, komen de letters in je reep te staan! Zo’n malletje maken kost veel tijd, houd daar rekening mee! Maar hoe maakt je nou zo mal? Dat ga ik je nu laten zien!IMG-20160320-WA0002

blog 1,2

  • Stap 1 Zoals je hierboven ziet zit er altijd een het woord Tony’s in de chocolade reep. Bedenk hoe groot je dit stuk wilt hebben en schets een vierkant op het karton ter grootte van jou denkbeeldige letters. In het vierkant schrijf je in het lettertype van Tony’s Chocolonely  de naam van de gene voor wie je de chocolade reep maakt, of voor je eigen naam natuurlijk, ! Net zo leuk 🙂  Deze letters moeten best wel groot zijn! Gebruik als voorbeeld het plaatje hierboven. Nadat je heel groot een naam hebt geschreven, schets je daaronder chocolonely ook in het originele Tony’s chocolonely lettertype. Tip als je het originele chocolonely wilt schrijven, kun je ook een uitvergroot plaatje uitprinten van een Tony’s reep en die Chocolonely Letters overtrekken. Bespaart veel werk en je krijgt een professionele look 🙂
  • Stap 2 Schets het rondje met de gebroken kettingen, die je ook altijd terug vind in een Tony’s reep. Bedenk hier ook van te voren hoe groot je die wilt hebben. Tip : trek een rond voorwerp om, zo krijg je een mooi rondje! Daarna teken je nog een cirkel om je rondje heen, dit doe je omdat je straks een aantal dingen moet gaan uitsnijden met het stanleymes, om een mooie afdruk in je chocolade reep te krijgencollage (7)

 

  • Stap 3 Snijdt nu met behulp van het stanleymes alle letters uit het karton. De letters die je eruit snijdt gaat je NIET gebruiken, die mogen kapot. Het karton waar je de letters uit snijdt moet HEEL blijven, dat ga je namelijk als mal gebruiken. Bij sommige letters kan het nagelschaartje helpen om de letters uit het karton te halen. Net wat jij fijn vind!
  • Stap 4 Knip het vierkant uit dat je bij stap 1 hebt getekend. Dit zijn namelijk de lijnen van je mal, en dit vierkant zal er uiteindelijk voor zorgen dat je net zo’n mooi vierkant in je chocolade reep krijgt als het vierkant waar de letters Tony’s in staan.
  • Stap 5 Snijdt het gekleurde deel, zoals op de foto aangegeven uit het rondje met de gebroken kettingen. Knip vervolgens de rond de allergrootste cirkel die je hebt getekend, zodat het rondje los komt van het karton. Nu kunnen je het ener grootste rondje uitsnijden/knikken, maar zorg ervoor dat de andere cirkel niet kapot gaat, die ga je namelijk gebruiken! Als je dit hebt gedaan heb je een grote cirkel en wat kleine stukjes karton daarin, wat de gebroken kettingen vormen. Voor meer duidelijk, look at the picture 🙂
  • Stap 6 Nu ben je bijna klaar met het design! Nog even volhouden 🙂

Meringue schuimpjes maken!

Recept:

  • 1 ei
  • 50 gram suiker

Benodigdheden:

  • Beslagkom
  • Spuitzak + kleine spuitmond
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Oven
  • Mixer
  • Spatel

Wat moet je doen:

Het eerste wat je moet doen is de oven voorverwarmen op 90 graden 🙂

  • Splits daarna het eigeel van het eiwit
  • Doe het eiwit in een beslagkom en mix net zo lang tot het eiwit stijver begint te worden
  • Nu kun je in kleine stroompjes de suiker bij het eiwit gaan gieten, blijf ondertussen gewoon lekker mixen
  • Blijf mixen totdat de suiker volledig is opgelost en je geen korrels meer hebt in het beslag. Ook moet het eiwit gaan glanzen en zo stijf zijn dat als je de kom omdraait het eiwit gewoon in de kom blijft zitten en niet alles eruit valt!
  • Nu kun je het mengsel in een spuitzak doen, zelf doe ik dit altijd met een spatel, want dat vind ik het makkelijkst. Daarna kun je met de spuitzak op een met bakpapier bekleede bakplaat kleine stipjes spuiten. Dit worden de mini meringue schuimpjes.
  • Nu bijna je klaar met de bereiding en kunnen je mini baby’s de oven in op 90 graden voor ongeveer 4o minuutjes, maar hou dit echt goed in de gate want doordat je schuimpjes zo klein zijn worden ze heel snel bruin! En elke oven is weer anders natuurlijk 😉

Het maken van de oooooh zo lekkere chocolade reepcollage (8)

  • Stap 1 Allereerst plak je met knutsellijm je malletje voor de letters en het rondje met de gebroken kettingen op de onderkant van de ovenschaal. Let op! Doe dit in spiegelbeeld! Daarna kun je van het karton dat je nog overhebt reepjes knippen en die schots en scheef over de onderkant van de ovenschaal verdelen zodat je straks blokken chocolade krijgt met allerlei verschillende vormen. Check de foto voor meer duidelijkheid 🙂collage (9)
  • Stap 2 Nu begint het leukste deel 🙂 Chocolade!! Jaja! We beginnen met het breken van de chocoladerepen in kleinere stukken. Leg 1/3 van deze chocolade even in de koelkast, waarom dat leg ik je zo uit:)
  • Stap 3 Vul een steelpannetje met water, hoeveel water precies, dat is per pan verschillend maar er moet genoeg water in de pan zitten dat als je een kommetje in het pannetje zet, het kommetje blijft drijven. En dat is gelijk dan ook onze volgende stap! Zet het kommetje in de pan met water en zet het geheel (pan + kommetje erin) op het vuur.
  • Stap 4 Melt baby! We gaan de chocolade nu au bain-marie smelten! Doe 2/3 van je chocolade stukken in het kommetje dat op het vuur staat, de chocolade die je net in de koelkast hebt gelegd kun je nog lekker laten liggen! Roer met een pollepel door de chocolade stukjes zodat er langzaam een heerlijke gesmolten chocolade saus ontstaat.
  • Stap 5 Als alles is gesmolten kun je het pannetje van het vuur afhalen en voorzichtig het kommetje met gesmolten chocolade uit de pan vissen. Pas op! Dit is echt hot! Ik heb ervaring 😉 Nu kunnen we met de chocolade uit de koelkast aan de slag. Haal het 1/3 deel van de chocolade uit de koelkast en gooi dit door je gesmolten chocolade. Dit doe je omdat je chocolade zo gaat kristalliseren waardoor je chocoladereep straks lekker hard word! Als je dit niet doet word je chocolade niet meer hard en blijft hij erg zacht en zal zo gelijk smelten als je het vastpakt door de hitte van je handen, enne dat wil je natuurlijk niet!

collage (10)

  • Stap 6 Als je de chocolade hebt gekristalliseerd gaan we door naar de ovenschaal! Verdeel met een spatel een dun laagje chocolade over de onderkant van de ovenschaal, dus over je kartonnen letters, heen. Zorg ervoor dat elk kiertje, hoekje, scheurtje bedekt is met chocolade! Anders krijg je straks luchtbellen in je chocolade reep en dan is al je moeite voor niets geweest, dat wil je natuurlijk niet! Tip: klop de ovenschaal even een keertje op het aanrecht nadat je een dun laagje chocolade hebt aangebracht, zo gaan de luchtbellen helemaal weg en weet je zeker dat je goed zit! 
  • Stap 7 Showtime! Nu kunnen we gaan versieren! Zelf heb ik deze Omy’s chocolonely versierd met cranberry’s, nootjes en mini merengue schuimpjes, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Neem vooral wat jij lekker vind, of wat de gene voor wie je hem maakt lekker vind!
  • Stap 8 Nadat je ben los gegaan met de toppings moet alles bedekt worden met een laagje chocolade zodat je niks meer van je versierfestijn ziet! Bedek alles goed met chocolade! Daarna kun je weer een laagje toppings doen en deze vervolgens weer bedekken met chocolade, maar dit hangt er een beetje van af hoe groot jouw ovenschaal is en hoeveel chocolade je nog over hebt. It’s up to you 🙂
  • Stap 9 FREEZE TIME Jaa je chocolade reep is nu echt bijna klaar! Alleen nog even hard worden in de vriezer. Zet je Tony’s reep voor minimaal 4 uur in de vriezer, zo kan ie lekker hard worden! Zelf zet ik de reep meestal een nachtje in de vriezer, gewoon voor de zekerheid 🙂 En terwijl de reep hard word kunnen wij lekker creatief aan de slag gaan met de wikkel, want niets is zo leuk als een echte Tony’s reep met alles erop en eraan, dus ook met een persoonlijke wikkel

Resultaat: 

IMG_8618

 

Het maken van jouw eigen Tony’s wikkel!IMG_8621

  • Stap 1 Kies wat leuke kleuren papier uit en teken hier jouw eigen Tony’s letters op. Het leukste is als je natuurlijk het woord gebruikt die ook uiteindelijk op je chocolade reep staat, in mijn geval dus OMY’S. Je kunt hier lekker losgaan met je creativiteit. Ik heb bijvoorbeeld gekleurd papier gebruikt met een printje, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk! Als je de letters hebt ontworpen kun je ze vervolgens uitknippen!
  • Stap 2 Je wikkel is natuurlijk niet af zonder ook het woord chocolonely dat altijd onder TONY’S staat op de chocolade reep. Deze letters kun je natuurlijk weer zelf ontwerpen op gekleurd papier en uitknippen, maar ik heb een heel makkelijk trucje wat je veel werk bespaard 🙂 Zoek op internet een plaatje op van een TONY’s wikkel en plak deze in word. Even passen en meten hoe groot je het woord wilt hebben en dan kun je het plaatje uitprinten. Omdat het woord chocolonely op elke Tony’s wikkel bespaar je veel moeite als je de letters gewoon kunt uitknippen en vervolgens kunt overtrekken op gekleurd papier! Deze letters kun je vervolgens dan ook weer uitknippen en op je wikkel plakken . Super snel & je hebt gelijk het goede lettertype 🙂 Tip: wil je het nu echt snel doen? Dan print je een wikkel uit, knip je de letters chocolonely uit en kleur je deze in met potlood, dan hebben ze toch een kleurtje en bespaar je overtrek en uitknip werk 🙂
  • Stap 3 Opplakken! Kies een leuk kleurtje crêpe-papier uit en plak hier al je uitgeknipte letters op. Zowel het persoonlijke woord ( waar normaal TONY’S zou staan) als je eigen gemaakte chocolonely letters. Jouw wikkel is nu klaar!collage (11)
  • Stap 4 Wikkel je chocoladereep in een stuk aluminiumfolie zodat deze niet afgeeft aan het crêpe-papier en wikkel daarna je eigen gemaakte wikkel om het aluminiumfolie heen. Klaar is kees 🙂 Jouw cadeau is ready!

IMG_8606OMY's chocolonely

Helemaal klaar! Nu heb je het perfecte cadeau om weg te geven, helemaal zelf gemaakt! Super leuk om te geven, maar vooral ook heel erg leuk om te krijgen! Zeker omdat het zo’n persoonlijk cadeau is! Het kost wel even wat werk maar dan heb je ook wat. En deze DIY is ook heel leuk om als surprise te geven! Zelf heb ik voor mam voor Sinterklaas een MOMMY’S gegeven en dat vond ze hartstikke leuk! Je kunt de reep natuurlijk ook voor jezelf maken. Soms mag je jezelf wel even verwennen 😉 Geniet ervan 🙂 Ennne lekker is ie zeker! Ik spreek uit ervaring 🙂

Enjoy!!

Shared with love,

Lysianne ♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *